پژوهشگر و مدرس جامعه الزهرا(س)، دکتری تاریخ اهل بیت(ع)، مدرسه عالی بنت الهدی
چکیده
ارائۀ تصویری مستند از تاریخ اجتماعی عصر نبوی در سایه بررسی روایات و گزارشهای تاریخی و گاه ردیابی کُدهایی که از مدلولهای فرعی و −نه اصلی− این روایات و گزارشها استخراج میشود، امکانپذیر است. حجاب شرعی بهعنوان یکی از احکام دین اسلام با توجه به بروز و ظهور اجتماعی از مقولۀ تاریخ اجتماعی است و افزون بر آیات و روایات و دادههای فقهی میتوان از گزارشهای تاریخی استفاده کرد. در نوشتار حاضر به روش توصیفی و تحلیلی و براساس مستندات تاریخی با محوریت پوشش زنان عصر نزول، وضعیت حجاب در عصر نبوی تبیین میشود. براساس یافتههای این تحقیق، مستنداتِ تاریخیِ بیانگر پوشش زنان در عصر نبوی را میتوان در دو بخش پیش و پس از نزول آیات حجاب پژوهید. پیش از نزول آیات حجاب، پوشیدگی زنان بهمقتضای فرهنگ قومی و قبیلهای و التزام به ادیان و آیینهای پیش از اسلام و شاید گرایش فطری به پوشیدگی است و پس از نزول آیات حجاب، این التزامات فرهنگی قومی و قبیلهای جای خود را به الزام اطاعت از قوانین شریعت داد و نوع مواجهۀ پیامبرn با پوشیدگی زنان به اهمیت اجرای این حکم افزود. آنچه مسلم است نادرستی تعمیم نوع و میزان حجاب، اعم از حجاب حداقلی و حداکثری، بهطور یکسان به تمام مناطق شبهجزیره است؛ زیرا نظام قبیلهای به سبب تنوع فرهنگی، رفتار یکسان اجتماعی را برنمیتابد و تنها میتوان اثبات کرد که اصلِ پوشیدگی پیش از نزول آیات حجاب وجود داشته است و پس از آن بهعنوان حکم شرعی ضابطهمند و برجستهتر شد.
ابوداوود سجستانی، سلیمان بن الأشعث(1410)، سنن ابی داوود، تحقیق سعید محمد اللحام، بیروت، دارالفکر.
ازهری (2001)، تهذیب اللغة، بیروت: دار احیاء التراث العربی.
الویری، محسن و سیدمحمدمهدی موسوینیا (1398)، «حریم جنسیتی در صدر اسلام»، از کتاب پوشش زنان در زمان پیامبر، ج1، حجابپژوهی، ویرایش مجید دهقان و محمد عشایریمنفرد، قم: دفتر تحقیقات زن و خانواده.
ایازی، محمدعلی (1386)، «نقد و بررسی ادله فقهی الزام حکومتی حجاب»، مجله فقه، سال 14، ش51 و 52.
شاهسنایی، محمدرضا (1395)، «چگونگی حجاب در عصر نزول قرآن؛ تحلیل و نقد دیدگاهها»، رساله دکتری، قم: دانشگاه قرآن و حدیث.
شاهسنایی، محمدرضا و محمدکاظم طباطبایی (1396)، «بررسی نظریه حجاب حداقلی دربارۀ وضعیت پوشش در عصر جاهلیت و صدر اسلام»، مجله پژوهشهای تاریخی، معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان، سال 53، ش2، ص89−
شهیدی، جعفر (1420ق)، ترجمه نهجالبلاغه، تهران: الشرکة العلمیة و الثقافیة للطباعة و النشر.
صدوق (1413ق)، من لا یحضره الفقیه، علیاکبر غفاری، قم: دفتر نشر انتشارات اسلامی.
صنعانی، عبدالرزاق (بیتا)، المصنف، تحقیق حبیب الرحمن الاعظمی، بینا، بیجا.
طیبی, ناهید. (1398). وضعیت حجاب زنان در عصر نبوی با تمرکز بر مستندات تاریخی. دوفصلنامه تخصصی مطالعات فقه معاصر, 4(6 (پاییز و زمستان97) و 7 (بهار و تابستان 98))), 81-116.
MLA
ناهید طیبی. "وضعیت حجاب زنان در عصر نبوی با تمرکز بر مستندات تاریخی". دوفصلنامه تخصصی مطالعات فقه معاصر, 4, 6 (پاییز و زمستان97) و 7 (بهار و تابستان 98)), 1398, 81-116.
HARVARD
طیبی, ناهید. (1398). 'وضعیت حجاب زنان در عصر نبوی با تمرکز بر مستندات تاریخی', دوفصلنامه تخصصی مطالعات فقه معاصر, 4(6 (پاییز و زمستان97) و 7 (بهار و تابستان 98))), pp. 81-116.
VANCOUVER
طیبی, ناهید. وضعیت حجاب زنان در عصر نبوی با تمرکز بر مستندات تاریخی. دوفصلنامه تخصصی مطالعات فقه معاصر, 1398; 4(6 (پاییز و زمستان97) و 7 (بهار و تابستان 98))): 81-116.